لاستیکها بخش مهمی از خودروی شما هستند که به معنای واقعی کلمه با جاده برخورد دارند. آنها نه تنها وزن خودرو را تحمل میکنند، بلکه این وزن را به طور مساوی نیز توزیع مینمایند. به همین علت مراقبت از آنها، بسیار حائز اهمیت است.
بنابراین، فشار مناسب لاستیکهای خودروی شما به اینکه چه مقدار هوا وارد آنها میکنید و با چه دقتی فشار باد آنها را کنترل مینمایید، بستگی دارد.
از آنجا که لاستیکهای هر وسیله نقلیه دارای فشار مشخصی است که توسط سازندگان خودرو و سازندگان لاستیک توصیه میشود، شما برای اطلاع از آن میتوانید به دفترچه راهنمای خودرو، داخل درپوش باک بنزین، یا پلاکارد موجود در داخل درب راننده مراجعه کنید.
به عنوان یک قاعده، بهترین کار این است که همیشه به توصیههای سازندگان پایبند باشید.
خطرات ناشی از پر باد بودن لاستیکها
رانندگی با لاستیکهای بسیار کم باد (یا بسیار پر باد) میتواند بر آرامش و راحتی در رانندگی، توانایی پیچیدن در پیچها، چسبندگی لاستیکها در هنگام ترمزگیری، هندلینگ و پایداری سمتی خودرو تأثیر بگذارد.
عدم تنظیم فشار لاستیک نه تنها باعث ناکارآمدی خودرو، بلکه باعث ایجاد خطرات جدی ایمنی به خصوص در سرعت بالا میشود.
هنگامی که لاستیک بیش از حد باد داشته باشد، نقطهی تماس آن با جاده کمتر میشود. این امر منجر به از بین رفتن اصطکاک و سایش ناهموار لاستیکها خواهد شد. باد کردن بیش از حد لاستیکها میتواند بر هندلینگ خودرو (مخصوصاً در هنگام پیچیدن با سرعت بالا)، ترمزگیری، صدای لاستیک و آسایش رانندگی تأثیرگذار باشد.
استفاده از لاستیک سفت و بیش از حد باد شده در جادههای خیس و لغزنده بسیار خطرناک است، چرا که این شرایط باعث کاهش شدید قدرت ترمزگیری میشود. لاستیکهای پر باد همچنین میتواند رانندگی را سختتر کند، و خطر ترکیدن لاستیک و احتمال لغزش خودرو را افزایش دهد.
قسمت مرکزی لاستیکهای پرباد معمولاً خیلی زود فرسوده میشود. این امر میتواند منجر به موارد زیر شود:
- سطح کمتری از لاستیک با جاده در تماس خواهد بود.
- کارایی ترمز تحت تأثیر قرار میگیرد.
- باعث سایش ناهموار آج در اطراف مرکز لاستیک میشود.
خطرات ناشی از کم باد بودن لاستیکها
لاستیکهای کم باد، سطح تماس بیشتری با جاده ایجاد میکند که این امر باعث افزایش مقاومت غلتشی و مصرف سوخت بیشتر میشود. علاوه بر این، هنگامی که لاستیک برای چرخیدن تلاش میکند، عملکرد فرمان و پایداری خودرو تحت تأثیر قرار میگیرد.
لاستیکهای کم باد به علت سایش نامنظم و همچنین افزایش اصطکاک که منجر به تولید گرمای اضافی میشود، به سرعت فرسوده خواهند شد. حتی در موارد شدید این احتمال وجود دارد که به هنگام رانندگی در پیچ، لاستیک از رینگ جدا شود. رانندگی با لاستیکهای کم باد باعث میشود تا موتور خودروی شما سختتر کار کند و لاستیکها در معرض آسیب قرار بگیرند. عدم فشار باد کافی در لاستیک باعث ضعیفتر شدن آن میشود و احتمال پنچر شدن را افزایش میدهد.
امتداد لبههای بیرونی و دیوارههای جانبی لاستیکهای کم باد دچار سایش بیش از حد میشوند. این امر میتواند منجر به موارد زیر شود:
- کارایی ترمز تحت تأثیر قرار میگیرد.
- آجهای لبهی لاستیک دچار سایش ناهموار میشود.
- مقاومت غلتشی افزایش مییابد.
میزان ایدهآل فشار باد لاستیک چقدر است؟
فشار باد لاستیک معمولاً بر حسب PSI (پوند بر اینچ مربع) اندازهگیری میشود. در برخی از خودروها، ممکن است فشار توصیه شده برای لاستیکهای جلو و عقب، متفاوت باشد. این بدان معناست که در شرایط خاص (رانندگی در شن، یدک کشیدن تریلر، یا حمل وزن اضافی)، ممکن است لازم باشد تا باد لاستیک خودروی خود را نسبت به حالت معمول، تغییر دهید.
چک کردن باد لاستیکی که برای مدت طولانی مورد استفاده قرار گرفته و گرم شده است میتواند باعث بروز اشتباه شود. زمانی که در این حالت به چک کردن فشار لاستیک میپردازید، ممکن است بعد از گذر زمان و سرد شدن آن، با لاستیکی که کم بادتر از حد معمول است، روبرو شوید.
مهم است به یاد داشته باشید که فشار باد مخصوص لاستیک خودری شما همیشه با لاستیک سرد قابل تنظیم است. در واقع شما همیشه باید زمانی که لاستیکها سرد هستند، به بررسی آنها بپردازید. لاستیکها در صورتی سرد محسوب میشوند که حداقل ۳ ساعت از پارک کردن خودرو گذشته باشد یا فقط مسافت کوتاه با سرعت آهسته یا متوسط را طی کرده باشند.
هنگام صبح بهترین زمانی است میتوانید به بررسی باد لاستیک خودروی خود بپردازید، زیرا حتی گرمای هوا و نور مستقیم خورشید نیز میتواند باعث گرم شدن لاستیکها شود.
همچنین باید برچسبی روی بدنهی خودروی شما و معمولاً روی درب سمت راننده نصب شده باشد که فشار باد لاستیک سرد توصیه شده برای خودروی شما را نشان دهد.
در غیر این صورت، برنامههای آنلاین مفیدی برای فشار باد لاستیک وجود دارد که به شما کمک میکند تا فشار باد مناسب لاستیک خودروی خود را تعیین نمایید.
چگونه فشار باد مناسب لاستیک را بررسی کنیم؟
در حالت ایدهآل، شما باید حداقل هر دو هفته یکبار فشار باد لاستیک خودرو را بررسی نمایید (و در صورت نیاز تنظیم کنید). بهتر است که بررسی فشار باد لاستیک را بیش از یک ماه به تعویق نیاندازید، بخصوص اگر قرار است به یک سفر جادهای طولانی یا تعطیلاتی بروید که باید وزن اضافی را با خودروی خود حمل نمایید.
هربار که به چک کردن لاستیکها میپردازید، بررسی لاستیک زاپاس را فراموش نکنید. لاستیک زاپاس بخش مهمی از تجهیزات ایمنی خودروی شماست و قطعاً نباید آن را فراموش کنید. همچنین ایدهی خوبی است که بلافاصله بعد از باد زدن لاستیکها، مجدداً فشار آنها را بررسی کنید تا مطمئن شوید که لاستیکها همچنان هوای داخل خود را حفظ کردهاند.
چک کردن فشار باد لاستیکها تنها مربوط به پنچری نیست. هوای داخل لاستیکها به تدریج و در طی یک فرآیند طبیعی به نام نشت (خروج هوا از جسم جامد) خارج میشود.
آب و هوا نیز میتواند باعث ایجاد تغییر در فشار باد لاستیک شود. تغییر ۱۰ درجهای هوای بیرون خودرو قادر است تا فشار لاستیک را به میزان ۱ PSI تغییر دهد، بنابراین ممکن است فشار باد لاستیکها در طی هوای سرد نیاز به شارژ کردن داشته باشد.
فروشگاه لوازم خودرو که در نزدیکی محل زندگیتان است، میتواند ابزارهایی (فشارسنج قابل حمل، کمپرسور هوا و غیره) را به منظور بررسی، باد زدن لاستیکها و نحوهی تعویض لاستیک خودرو در خانه (درصورت نیاز) به شما بفروشد، اما شما میتوانید به پمپ بنزین محل زندگی خود نیز مراجعه نمایید تا از دستگاه تنظیم باد لاستیک که در آنجا وجود دارد، استفاده کنید.
این فرآیند را میتوان با در نظر گرفتن موارد زیر تکمیل نمود:
- برداشتن درپوش کوچک گرد و غبار از دریچهی لاستیک.
- متصل کردن دستگاه تنظیم باد به والف لاستیک خودرو به منظور خواندن میزان فشار باد درون لاستیک.
- تنظیم سطح مورد نیاز فشار لاستیک بر حسب PSI روی دستگاه تنظیم باد دیجیتال.
- سپس پمپ بطور خودکار لاستیک شما را تا رسیدن به فشار مورد نیاز، باد میزند.
- هنگامی که فشار لاستیک به حد نصاب خود رسید، گیرهی دستگاه را از والف جدا نمایید.
- درپوش گرد و غبار را روی دریچهی لاستیک قرار دهید.
- این فرآیند را برای همهی لاستیکهای خودرو، از جمله لاستیک زاپاس، تکرار نمایید.
- از این فرصت برای بررسی میزان سایش و آج هر لاستیک، استفاده کنید.
سیستمهای کنترل فشار باد لاستیک (TPMS)
بسیاری از خودروهای جدید فروخته شده دراسترالیا اکنون با سیستمهای هشداردهندهی TPMS نصبشده در کارخانه عرضه میشوند که در صورت کاهش فشار لاستیک، چراغ هشدار داشبورد فعال خواهد شد.
این سیستمها به دو نوع تقسیم میشوند:
سیستم مستقیم:
- هنگامی که فشار لاستیک به کمتر از یک مقدار مشخص میرسد، حسگرهای بیسیم که در هر چرخ تعبیه شده، مستقیماً فشار لاستیک را اندازهگیری کرده و سپس این دادهها را به واحد گیرنده انتقال میدهند.
- این سیستمها در تشخیص نشت سریع، خوب عمل میکنند و با ارسال هشدار فوری باعث میشوند تا رانندگان زمان کافی برای کاهش سرعت و توقف ایمن پیش از پنچر شدن را داشته باشند.
سیستم غیرمستقیم:
- این سیستم با استفاده از سنسورهای ترمز ABS خودرو، میزان چرخش چرخ را اندازهگیری میکند. زمانی که یکی از چرخها سریعتر از سایر چرخها بچرخد، این سیستم کاهش فشار باد لاستیک را تشخیص میدهد.
- اگرچه این نوع از سیستمها هزینهی کمتری نسبت به سیستم مستقیم دارند، اما بیشتر مستعد خطا هستند.
شما همچنین میتوانید از میان TPMS مستقیم داخلی یا خارجی، یکی را انتخاب نمایید. TPMS داخلی دارای سنسورهایی است که داخل محفظهی چرخ یا روی والف لاستیک نصب میشوند. این در حالی است که TPMS خارجی، جایگزین درپوش والف لاستیک شده و در آنجا پیچ میشود.
TPMS مستقیم داخلی (داخل چرخ):
- دقیقتر است.
- از گرد و غبار، گل و لای، آسیب ناشی از آب، و ضربههای خارج از جاده محافظت میشود.
- عمر باطری آن طولانیتر است (تا هفت سال).
- نصب، برداشتن و تعویض آن، آسان و سریع است.
TPMS مستقیم خارجی (درپوش والف):
- نصب آن ارزان است.
- دریافت سیگنال بهتری دارد.
- نصب، برداشتن و تعویض آن، آسان و سریع است.
علیرغم اینکه سیستمهای کنترل لاستیک، یک ویژگی مفید در خودروهای جدید محسوب میشود، اما همچنان لازم است تا فشار باد لاستیک خودروی خود را از نزدیک و بطور میدانی و منظم بررسی نمایید.
حفظ فشار باد لاستیک خودرو
بررسی فشار باد لاستیک کاری است که اغلب آن را پشت گوش میاندازیم. با این حال، در برخی موارد، ممکن است زندگی ما در یک لحظه به لاستیکی با فشار ایدهآل، بستگی داشته باشد.
بهترین روش برای حفظ فشار باد مناسب لاستیک، چک کردن منظم آن است. هر زمانی که میخواهید به ماشین خود بنزین بزنید، فشار لاستیک خودروی خود را بررسی کنید. همچنین بین سفرهایتان به پمپ بنزین مراجعه نمایید تا از فشار مناسب لاستیک خود مطمئن شوید. بهتر است که این کار را برای خودتان تبدیل به یک عادت کنید.
اگر میخواهید لاستیکهایی سالم همراه با آجهای زیاد و فشار باد مناسب داشته باشید، باید مرتباً خودروی خود را بررسی و سرویس کنید. لاستیکها نه تنها حامل وزن خودرو هستند، بلکه وزن را بطور مساوی توزیع میکنند و ایمنی و آسایش شما در جاده را فراهم مینمایند.
حالا وقت آن رسیده که از خود بپرسید: آخرین باری که لاستیکهای خودروی خود را چک کردهاید، چه زمانی بود؟
نظرات کاربران 0