اگر این کار را خودتان انجام میدهید، باید بدانید که این صرفهجویی در هزینه، زمانی ارزشش را خواهد داشت که در انجام این فرآیند، سیستم الکتریکی خودرو را خراب نکنید!امروزه، بهتر این است که اجازه دهید افراد متخصّص این کار را انجام دهند. اگر خودتان اقدام به تعویض باتری کنید، ممکن است باعث باطل شدن گارانتی خودرو نیز، بشوید. برای فهمیدن اینکه چه مواردی شامل گارانتی هستند و چه مواردی نیستند، به برگه شروط گارانتی مراجعه کنید.
بسته به مدّت زمان رانندگی شما، باتری خودرویتان بین یک تا ۴ سال دوام خواهد داشت.
از آنجا که باتریها سنگین و با خاصیّت خورندگی بالا بوده و اشتعالپذیر نیز هستند، بسیاری از رانندگان از فرآیند خودآموزی صرفهنظر کرده و از یک متخصّص برای تعویض باتری خودرویشان استفاده میکنند.
اگر باتری خودرویتان در جادّه تمام شود، احتمالاً به امداد جادّهای نیاز خواهید داشت. پیمانکاران جادّهایِ Budget Direct (یک شرکت بیمه در استرالیا) میتوانند به سرعت خودروی شما را با باتریبهباتری روشن کرده و یا به هزینهی خودتان، باتری را تعویض کنند.
ولی اگر باتری شما در خانه تمام شده و یا «تاریخ استفاده» آن سپری شده است و میخواهید خودتان آن را تعویض کنید، در اینجا چند توصیه برایتان داریم:
اوّل ایمنی
شما به یک آچار فرانسه، دستکش لاستیکی یکبارمصرف، دستمال کهنهی بدون پرز، کمی جوش شیرین و آب، یک بُرِس باتری یا یک ابزار برای تمیز کردن پستهای باتری و یک جفت عینک ایمنی نیاز دارید.
موتور را خاموش کرده و آن را روی حالت پارک قرار دهید. ترمز دستی را نیز بکشید. یک حوله روی گلگیر پهن کنید تا رنگِ آن را از هرگونه برخورد با اسید خورنده، دور نگه دارید. همیشه اوّل دفترچه راهنمای خودرو را بخوانید.
قدم به قدم با تعویض باتری خودرو
روال معمول در تعویض باتری یک خودرو، عبارتند از:
قدم اوّل. کابلها را از ترمینالهای باتری جدا کنید.
برای خودروهایی که دارای زمین منفی هستند، ابتدا باید پیچ و مهرهی کابلِ باتریِ متّصل به ترمینالِ قطب منفی را باز کنید (با یک علامت منفی نشان داده میشود). اگر خودروی شما زمین مثبت است، ابتدا کابل مثبت را باز میکنید (زمین مثبت یا منفی بودن خودرو و ترتیبِ درستِ باز کردن کابلها در دفترچه راهنما نوشته شده است).
قدم دوّم. پیچها یا بستهای نگهدارندهی باتری را جدا کرده و سپس، باتری را بردارید.
به خاطر داشته باشید که پیچها را کجا گذاشتید و اجازه ندهید که به زیر ماشین قِل بخورند. باتری را با دقّت بردارید و حتماً دستکش به دست داشته باشید.
قدم سوّم. سینیای که باتری قدیمی روی آن نشسته بود را برّرسی کنید.
اگر سینی زنگ زده یا رسوبات خورنده روی آن وجود دارد، کمی جوش شیرین در آب حل کنید و سینی را تمیز کنید. این کار را بدون دستکش انجام ندهید. در همین حین، ترمینالها را نیز تمیز کنید.
قدم چهارم. باتری جدید را روی سینی تنظیم کنید.
مطمئن شوید که در همان جهت باتری قبلی قرار گرفته است و جایش محکم بوده و لق نمیزند.
قدم پنجم. پیچها و بستهای را ببندید تا باتری سر جایش تثبیت شود.
حالا باتری نباید هیچگونه لق و تکانی داشته باشد.
قدم ششم. کابلهای باتری را، برعکسِ ترتیبی که آنها را جدا کردید، متّصل کنید.
مثلا در یک خودروی زمین منفی، ابتدا کابل مثبت است که مجدّداً وصل میشود. اطمینان حاصل کنید که همهی گیرهها به خوبی به پایهها متّصل شدهاند.
قدم هفتم. باتری قدیمی را، با روش مناسب، دور بیاندازید.
بخاطر سمّی بودن و خاصیّت خورندگی باتریها، باید آنها را به طور مسئولانه و قانونی دور انداخت. مراکز بازیافت ویژه در ازای مبلغی ناچیز، باتریهای کهنه را از شما گرفته و دور میاندازند. باتریهای کهنهی ماشین، نباید در سطل آشغال انداخته شوند.
نکات مهمّی که باید در نظر بگیرید
همیشه هم تصوّر نکنید که مشکل خودرویتان، کم بودن شارژ باتری است. مشکل اساسی شما ممکن است چیز دیگری باشد؛ مثل دینام یا موتور استارت معیوب. یک تست تشخیص تخصّصی میتواند مشکل را به طور دقیق مشخّص کند.
خودروهای امروزی، به لحاظ تکنولوژیک، پیچیدهتر از هر زمانی بوده و تمام رایانههای مدرن و برقی یکپارچهی آنها، در معرض از کار افتادن هستند.
یکی از مهمترین اقداماتی که متخصّصان هنگام تعویض باتری انجام میدهند، کسب اطمینان از در دسترس بودن منبع تغذیهی ثانویّه است تا تنظیمات رایانهای و کد امنیّتی مورد نیاز برای کار با رادیو، از دست نرود.
کد امنیّتی رادیوی شما ممکن است جایی در کتابچه راهنمای ماشین شما نوشته شده باشد ولی اگر این کد را ندارید، معمولاً باید با فروشندهی ماشین تماس بگیرید و کد را مجدّداً دریافت کنید تا بتوانید دوباره از رادیو استفاده کنید. برخی فروشندگان، بابت انجام این کار، هزینه دریافت میکنند.
نظرات کاربران 0